Nieuws/Binnenland
983701
Binnenland

Eerste aangiften tegen Wilders binnen bij OM

De eerste aangiften tegen PVV-leider Geert Wilders zijn donderdag bij het Openbaar Ministerie in Den Haag binnengekomen. Die zijn gericht op uitlatingen die Wilders woensdagavond deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg toen aan zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. „Minder, minder, minder”, scandeerde de zaal. „Dan gaan we dat regelen”, reageerde de PVV-leider.

Het OM moet nog inventariseren hoeveel aangiftes er precies zijn gedaan. Dat wordt later op de dag bekend. Vervolgens bekijkt het justitie of er grond is voor vervolging van de politicus.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMV) en het Landelijk Beraad Marokkanen hebben al laten weten justitie te vragen om Wilders om zijn omstreden uitspraken van woensdag te vervolgen. Ook advocaat Göran Sluiter gaat belangenorganisaties die hij en zijn kantoorgenoot Michiel Pestman bijstonden in een eerdere aangifte tegen Wilders, benaderen over de mogelijkheid om een nieuwe aanklacht tegen de PVV-leider bij justitie neer te leggen. Ze vertegenwoordigden toen onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen, de Turkse organisatie HTIB, de Antilliaanse beweging MAAPP en de stichting Nederland Bekent Kleur.

Facebookpagina

Een Facebookpagina die is opgericht tegen Wilders heeft al meer dan 30.000 likes. "Wij geloven in dit land en niet in haatzaaierij", staat er op de pagina. 

Voor de rechter

Eerder ontliep Wilders de dans volgens Sluiter, omdat hij zijn uitlatingen richtte op een geloof, de islam en niet tegen een specifieke bevolkingsgroep. „Nu heeft hij dat wel gedaan”, concludeert de advocaat. „Daarom is de kans op vervolging en een veroordeling in dit geval kansrijk.”

Sluiter en Pestman deden eerder een mislukte poging om Wilders veroordeeld te krijgen. In hun visie deed de PVV-leider toen „discriminerende uitspraken over moslims”. De rechtbank in Amsterdam sprak Wilders in juni 2011 echter vrij van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging.

Uitspraken Wilders

De actie van Wilders leidde woensdagavond direct tot talloze reacties op onder meer de sociale media. Op Twitter werd Wilders veelvuldig vergeleken met Adolf Hitler. Premier Mark Rutte nam afstand van de uitspraken van de PVV-voorman. „Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond”, reageerde de minister-president. Het Duitse persbureau DPA herkende in het optreden van Wilders zelfs de retoriek van nazi-minister van Propaganda, Joseph Goebbels, in de Tweede Wereldoorlog.

'Niks verkeerds'

Wilders vindt dat hij niets verkeerds heeft gezegd. „Critici kunnen de bomen in”, zei hij. „Minder Marokkanen bereiken we door beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Daar is niks mis mee.”