Nieuws/Binnenland
983703
Binnenland

Supporterscafé NEC alleen op speeldagen dicht

Goffertzicht, het supporterscafé van de Nijmeegse voetbalclub NEC, moet tot november van dit jaar op alle dagen dat NEC speelt de deuren sluiten. Het café moet op zulke dagen ook na middernacht gesloten blijven. Maar de andere dagen van de week is er geen reden om Goffertzicht gesloten te houden.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Arnhem donderdag bepaald in een geding dat de uitbater van Goffertzicht had aangespannen tegen burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Bruls sloot het café een paar maanden geleden voor een jaar, omdat zowel supporters als de uitbater zich in en bij het café hadden misdragen. Ze gooiden met vuurwerk, mishandelden politieagenten en pleegden vernielingen.

De rechter is het met Bruls eens dat de incidenten die zich hebben voorgedaan, zeer ernstig waren en dat de openbare orde daardoor in gevaar is gekomen. Maar hij noemt het aantal voorvallen wel 'bijzonder mager', vooral ook omdat de politie er geen processen-verbaal van heeft opgemaakt. Dat in combinatie met het feit dat het rond Goffertzicht rustig is als NEC niet speelt, is voor de rechter voldoende aanleiding om de maatregel van de burgemeester te versoepelen.

Goffertzicht is een landelijk bekend voetbalcafé, met name omdat de urinoirs zijn betegeld in de kleuren van aartsrivaal Vitesse uit Arnhem.