Nieuws
983709
Nieuws

Facebook verbetert gezichtsherkenning

In de toekomst hoeven Facebookgebruikers wellicht zelf geen namen meer in te voren bij het taggen van vrienden. Onderzoekers van Facebook hebben nieuwe software ontwikkeld dat bijna net zo accuraat gezichten kan herkennen als mensen.

Wanneer mensen gevraagd wordt of op twee onbekende foto’s dezelfde persoon staat afgebeeld zal 97,53 procent het goede antwoord geven. De nieuwe software van Facebook heeft het in 97,25 procent van de gevallen bij het rechte eind, zo schrijft MIT Technologie Review.

Dit is een belangrijke stap vooruit ten opzichte van eerdere gezichtsherkenningsoftware en toont de waarde aan van een nieuwe benadering van kunstmatige intelligentie die bekend staat als ‘deep learning’. Hierbij maakt software gebruik van netwerken van gesimuleerde neutronen om patronen te leren herkennen in grote hoeveelheden gegevens.

De nieuwe software van Facebook die bekend staat onder de naam DeepFace is in staat om te herkennen of twee afbeeldingen hetzelfde gezicht tonen. Het doet er niet toe of de persoon op de afbeelding recht in de camera kijkt of juist helemaal niet. De software zorgt er namelijk eerst voor dat het gezicht in de juiste hoek wordt geplaatst en de persoon wel recht vooruit kijkt. Vervolgens werkt de software een numerieke beschrijving uit van de gezichten. Zodra Deepface genoeg gelijke beschrijvingen ontdekt in beide afbeeldingen wordt geconcludeerd dat het om hetzelfde gezicht gaat.

In totaal hebben de onderzoekers van Facebook ruim vier miljoen gelabelde foto’s van zo’n vierduizend gebruikers gebruikt om het systeem te leren functies te identificeren die specifiek zijn voor een bepaald persoon.