Nieuws/Binnenland
983721
Binnenland

Obama naar Rijksmuseum

De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt maandag 24 maart voorafgaand aan de nucleaire top het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij wordt daar ontvangen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Dat kondigde de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag aan.

Obama krijgt 's ochtends een rondleiding door het bekende museum van directeur Wim Pijbes. Het gezelschap zal in de eregalerij de pronkstukken van het Rijks bekijken, waaronder De Nachtwacht. Ook wordt speciaal voor het bezoek van Obama een historisch document uit 1581, dat als inspiratie diende voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, vanuit het Nationaal Archief in Den Haag naar Amsterdam gehaald. Het zogenoemde Plakkaat van Verlaetinghe wordt samen met het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782 bij binnenkomst aan de president getoond.

Na de rondleiding gaan Obama en Rutte in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Na afloop geven zij een korte verklaring aan de pers. Het Rijksmuseum zal maandagochtend tot 13 uur gesloten zijn voor bezoekers.

Wie maandag in Amsterdam een glimp van de Amerikaanse president Barack Obama wil opvangen als die het Rijksmuseum bezoekt, heeft pech. Op het Museumplein komen afschermende hekken waardoor weinig tot niets te zien is van de president. „Het bezoek van Obama aan Amsterdam is geen publieksevenement”, benadrukte de gemeente.

De Japanse premier Shinzo Abe zal zondagmiddag een bezoek brengen aan het Anne Frank Huis in Amsterdam, liet een woordvoerster weten. Het bezoek houdt mogelijk verband met de vernieling van dagboeken van Anne Frank in Japan de afgelopen tijd. Een 36-jarige werkloze man heeft van meer dan 300 boeken in bibliotheken en boekwinkels de pagina's eruit gescheurd. De vernieler is een week geleden aangehouden.

Vanwege het bezoek van de Japanse premier, die ook in Nederland is in verband met de nucleaire top, is het Anne Frank Huis zondagmiddag even gesloten voor het publiek.