Nieuws/Binnenland
983731
Binnenland

Stoerste museum

De Vesting Naarden is een stad waar de geschiedenis van de muren druipt, waar koningen en keizers gelopen hebben en waar Napoleon zelfs geluncht heeft. Naarden is een stad met de best bewaarde vestingwerken van ons land.

En wist u dat in Naarden het stoerste museum van Nederland ligt, het Vestingmuseum? Hier ervaart u hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Holland, en in het bijzonder Amsterdam, hebben bewaakt tegen vijanden uit het oosten.

Strozakken

Het Vestingmuseum, met zijn vochtige stenen muren en waar de wind door de luistergaten loeit, is het hele jaar open. De gidsen nemen u graag mee naar de knusse kazemat waar de soldaten sliepen, waar hun bedden met strozakken staan en de kachel met turfjes gestookt werd.

Kanonschot

Elke zondag zijn er gratis rondleidingen die worden afgesloten met een kanonschot. De eerste zondag van de maand neemt een kanonnier in een uniform uit 1825 u mee voor een wandeling over en door het bastion Turfpoort.

Kruitkamer

Elke tweede, derde en vierde zondag gaat u met één van de medewerkers op pad voor een uur durende rondleiding. De gids of kanonnier vertelt over het leven in de vesting, hoe soldaten werkten in zo'n stad, wat ze aten en wat ze in hun vrije tijd deden. Hij brengt u naar de kruitkamer, waar zo'n 40 tonnen buskruit liggen en naar het geheime wapen van de vesting, de zogenaamde luistergang.

De wandelingen starten om 13.30 uur en worden na het schot om 14.45 uur afgesloten.

Adres: Westwalstraat 6, Naarden.

Info: www.vestingmuseum.nl