Nieuws/Binnenland
983732
Binnenland

Toekomst PvdA-topman Soest blijft nog ongewis

Het kan nog weken gaan duren voordat bekend is of justitie lijsttrekker Osman Suna van de PvdA in Soest gaat vervolgen wegens het ronselen van stemmen. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie donderdag gezegd. Pas als justitie een beslissing heeft genomen, zal blijken of Suna zijn plaats als volksvertegenwoordiger voor de PvdA in de raad kan innemen.

De PvdA moest in Soest woensdag één zetel inleveren en houdt er twee over. Dat betekent dat de in opspraak geraakte Suna in principe als vertegenwoordiger is gekozen. Suna zat in de afgelopen periode ook al in de raad.

Justitie startte vorige week een oriënterend onderzoek tegen Suna. Hij zou samen met een ander PvdA-fractielid moskeegangers hebben overgehaald om stemvolmachten aan de PvdA te geven. Suna zegt zelf dat hij mensen alleen wilde oproepen om vooral te gaan stemmen. Binnen de PvdA vlogen de verwijten over en weer, ook op landelijk niveau.

Het partijbestuur liet donderdag weten af te wachten wat het onderzoek van justitie uitwijst. Als er niets aan de hand is, kan Suna blijven. Als hij strafrechtelijk wordt vervolgd, kan hij geen volksvertegenwoordiger zijn. Suna zei eerder deze week dat hij zijn lijsttrekkerschap niet vrijwillig zal opgeven. In het uiterste geval zou de PvdA hem moeten royeren en dan kan de lijsttrekker eventueel als eenmansfractie in de Soester raad blijven zitten.

Een woordvoerder van partijvoorzitter Hans Spekman liet weten dat met Suna is afgesproken dat hij zijn zetel niet zal innemen zo lang het onderzoek loopt. „En daar houden we hem aan.”