Nieuws/Binnenland
983737
Binnenland

Vragen over effectiviteit wet huwelijksdwang

De Tweede Kamer vindt de Wet tegengaan huwelijksdwang zoals verwacht een mooi initiatief, maar heeft nog wel vragen over de effectiviteit ervan. Het wetsvoorstel bemoeilijkt het sluiten van gedwongen huwelijken, die toch gesloten ook gemakkelijker ongedaan moeten kunnen worden gemaakt. Allochtone meisjes zijn er nogal eens de dupe van.

Door de wet kun je straks niet meer trouwen beneden de 18 jaar, want vooral jonge meisjes hebben weinig in de melk te brokkelen als ze tot een huwelijk worden gedwongen. Ook wordt een huwelijk tussen neef en nicht belemmerd, want juist in familiekring komt ook nogal eens huwelijksdwang voor. Het mag straks nog wel, maar dan moeten de geliefden wel onder ede verklaren dat het hun eigen keus is.

Dat vindt de Kamer wel lastig te controleren voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Achter een brede lach kan immers ook verdriet zitten. De ambtenaar krijgt een zware verantwoordelijkheid en moet daar goed op worden voorbereid, zo klonk het donderdag in de Kamer.

De Kamer stemt volgende week over het wetsvoorstel en verschillende zelf voorgestelde aanpassingen ervan.