Nieuws/Buitenland
983740
Buitenland

Rusland scherpt controles grens Oekraïne aan

De Russische douane heeft de controle op goederen uit Oekraïne donderdag aangescherpt. Volgens de douane en de inspectiedienst voor landbouwproducten is dat nodig omdat „er informatie is over mogelijke pogingen om smokkelwaar vanuit Oekraïne het land in te brengen”.

Het Russische persbureau RIA Novosti meldde in een ander bericht dat de autoriteiten een bende hebben opgerold die wapens zou smokkelen van de Europese Unie naar het noorden van de Kaukasus, met Oekraïne als doorvoerland.

Volgens het bericht zijn meerdere smokkelaars opgepakt omdat ze pistolen bij zich hadden. Ook handlangers op de Kaukasus zijn gearresteerd. In totaal werden 40 wapens in beslag genomen, aldus de Russische veiligheidsdienst.

Een dag eerder had de Oekraïense veiligheidschef Andrij Paroebi maatregelen aan de grens met Rusland afgekondigd. Hij wilde een visumplicht invoeren, maar die komt er toch niet.

Tijdelijk premier van Oekraïne Arseni Jatsenjoek maakte donderdag in Brussel duidelijk dat hij niets in het plan ziet, omdat het vrije verkeer tussen de twee landen te belangrijk is voor veel inwoners van het grensgebied.