Nieuws
983742
Nieuws

Verslagenheid bij PvdA, taart bij D66

De PvdA likte donderdag haar wonden na de verpletterende nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wethouder Pieter Hilhorst, de leider van de PvdA in de hoofdstad, trok donderdag zijn conclusies en stapte op. In Amsterdam en tal van andere grote steden is de partij niet meer de grootste. De sociaaldemocraten, die in de hoofdstad sinds 1946 de grootste partij waren, werden van de troon gestoten door D66.

„De PvdA heeft flink verloren”, zei Hilhorst in een verklaring. „Het is mij helaas niet gelukt in Amsterdam deze landelijke trend te keren. Gezien de uitslag is het beter als iemand anders van de PvdA vecht voor deze idealen.” Zijn besluit werd moedig (D66-voorman Alexander Pechtold), tragisch (PvdA-leider Diederik Samsom) en zuur (PvdA-voorzitter Hans Spekman) genoemd. De sociaaldemocraten moeten in Amsterdam vijf van de 15 zetels inleveren. D66 groeide van 7 naar 14 zetels.

De Rotterdamse PvdA-fractieleider Hamit Karakus volgt het voorbeeld van zijn Amsterdamse collega Hilhorst niet. Hij zegt gewoon aan te blijven, ook al gaat zijn partij volgens de voorlopige uitslag terug van 14 naar 8 zetels in de Rotterdamse raad. Grote winnaar in de Maasstad werd Leefbaar Rotterdam. De partij wist zijn 14 zetels van de vorige verkiezingen vast te houden. Donderdagavond komt burgemeester Ahmed Aboutaleb, die overdag al met alle partijen sprak, met een verklaring.

D66 werd in veel gemeenten de grootste, onder meer in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. De Kamerfractie van de partij vierde dat met taart en champagne. De Democraten krijgen er ongeveer 260 raadszetels bij. Ook voor de SP was er forse winst. Zij verdubbelde bijna het aantal raadszetels. „Tijd om een feestje te vieren”, reageerde SP-voorman Emile Roemer.

De VVD kreeg hier en daar rake klappen. In Roermond moesten de liberalen 8 van de 11 zetels prijsgeven, ten gunste van hun omstreden oud-partijgenoot Jos van Rey. Zijn Liberale Volkspartij Roermond (LVR) werd vanuit niets de grootste met 10 van de 31 raadszetels. Van Rey richtte de LVR op omdat de VVD hem niet op de kieslijst wilde zetten. Hij wordt verdacht van corruptie en schending van het ambtsgeheim.

Het CDA kwam als grootste landelijke partij uit de bus. De partij haalde bijna 15 procent van de stemmen, volgens de voorlopige cijfers. „Een fantastische uitslag”, zei CDA-leider Sybrand Buma, vooral omdat de exitpolls nog een flink verlies voor de christendemocraten aankondigden. Toch kregen de lokale partijen met afstand de meeste stemmen: bij elkaar bijna 30 procent.