Nieuws/Binnenland
983747
Binnenland

Buma: PvdA, VVD en peilingen verslagen

Na een „bizarre” verkiezingsavond, vierde de CDA-fractie in de Tweede Kamer donderdag een klein feestje. Er was taart en applaus voor fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Hij noemde de verkiezingsavond bizar, omdat de exitpolls een groot verlies voor het CDA aankondigden.

Volgens Buma kreeg hij daarna al snel van de afdelingen te horen dat de prognoses niet konden kloppen. „De werkelijkheid is nu na een korte nacht dat het CDA de grootste landelijke partij op lokaal niveau is.” Hij voegde eraan toe: „In een keer hebben we de PvdA, VVD en de peilingen verslagen.” Door de uitslag denkt hij dat het herstel na slechte uitslagen bij eerdere verkiezingen „veel verder is dan ik had durven dromen”.

Buma sprak van een „fantastische” uitslag. „Laten we ervan genieten en hard aan de slag gaan.” Want: „Vanaf vandaag gaan we verder bouwen. We zijn er nog niet.” Deze uitslag ziet hij als een steun in de rug om door te gaan met zijn manier van oppositie voeren. „Ik zal op deze manier blijven doorgaan. Dat betekent ja zeggen tegen kabinetsplannen als het kan en nee als het niet kan. We doen dat omdat ik wil laten zien dat het anders kan.”