Nieuws/Binnenland
983750
Binnenland

Máxima heeft 5 hofdames minder

Koningin Máxima heeft afscheid genomen van vijf van haar negen hofdames. Koning Willem-Alexander heeft de vertrekkende begeleiders van de koningin onderscheiden met het Erekruis in de Huisorde van Oranje, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag weten.

De vijf vertrokken hofdames hebben samen 121 jaar vrijwillig dienstgedaan aan het hof. Een van hen begon nog onder koningin Juliana, de anderen zijn gevraagd door koningin Beatrix.

Bij een troonswisseling stelt iedereen zijn of haar positie ter beschikking zodat de nieuwe koning zijn eigen hofhouding kan inrichten. Willem-Alexander heeft de hofdames vorig jaar gevraagd nog even aan te blijven. Dat was gezien het drukke programma van het eerste half jaar ook wel handig. Er kwamen ook twee nieuwe hofdames bij.

Hofdame is een erebaan, waarvoor niet wordt betaald. Hofdames bereiden samen met een adjudant de binnenlandse bezoeken van de koningin en van het koningspaar voor en zijn ook bij die bezoeken aanwezig. Het aantal bezoeken is echter afgenomen nu de koningin niet langer het staatshoofd is.