Nieuws/Binnenland
983757
Binnenland

Net 18-jarig raadslid stelt studie uit

De Terneuzense eindexamenscholier Jos van Ginneken was zich al enthousiast aan het voorbereiden op een studie politicologie in Leiden, maar na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag heeft hij besloten de stap naar de universiteit een jaartje uit te stellen. Tot zijn grote verrassing is de scholier, die pas op 7 februari 18 werd, met 219 voorkeurstemmen voor het CDA in de gemeenteraad van Terneuzen gekozen.

Hij is daarmee één van de jongste politici in Nederland, die in deze verkiezingen tot raadslid is gekozen. Van Ginneken stond 10e op de kandidatenlijst. Het CDA haalde 5 zetels. „Dat ik zoveel stemmen zou krijgen, had ik niet verwacht”, zegt de jonge Terneuzenaar. „Misschien hebben mensen op mij gestemd, omdat ze een jong gezicht in de gemeenteraad willen zien. Verder speelt waarschijnlijk mee dat ik een zo breed mogelijke doelgroep heb proberen aan te spreken. Dat varieert van de mensen bij het Leger des Heils, waar ik vrijwilliger ben, en de katholieke kerk tot de jongeren en vrienden in mijn omgeving. Democratie moet er voor iedereen zijn.”

In overleg met zijn ouders heeft de vwo-leerling zijn studie een jaartje uitgesteld om het werk als gemeenteraadslid goed te kunnen uitvoeren. „Nu ik ben gekozen, vind ik dat ik in de raad moet gaan zitten voor al de mensen die op mij hebben gestemd. Het is ook heel goed om ervaring op te doen. En na dat eerste jaar wil ik een studie met het raadswerk gaan combineren.”