Nieuws/Binnenland
983764
Binnenland

NIEUWS

Tienpont stapt over naar Italianen

Zeiler Simeon Tienpont heeft een miljoenentransfer gemaakt. De 32-jarige Nederlander verruilt Oracle Team USA voor het Italiaanse team Luna Rossa.

De Italiaanse ploeg hoopt met Tienpont een gooi te doen naar de America's Cup, zo meldt de NOS . De Nederlander won vorig jaar als bemanningslid van Team USA de beroemde zeilwedstrijd en hij is nu gelokt met de Italiaanse miljoenen. Met dank aan sponsor Prada, dat zo'n vijftig miljoen euro investeert in het Italiaanse team.

Goed aanbod

Tienpont: "Na de America's Cup heb ik even afgewacht wat erop mij afkwam. Het aanbod van Luna Rossa was erg goed. Ik denk dat we met dit team een goede kans maken om de Cup weer terug te halen naar Europa", zegt Tienpont.

De overgang naar Luna Rossa betekent dat Tienpont af moet zien van deelname aan de komende Volvo Ocean Race. "Het idee om met een jong team de wereld rond te crossen sprak me erg aan. Maar omdat ik intensief betrokken word bij de ontwerpfase bij Luna Rossa, ga ik daar meteen fulltime aan de slag."

Andere route

Om zijn vorige werkgever (Team USA) te mogen uitdagen, zal Tienpont met Luna Rossa eerst het kwalificatietoernooi moeten winnen, de zogenaamde Louis Vuitton Cup. Dat wordt een nieuwe ervaring voor de zeiler. "Het zal een mooie uitdaging worden om de Cup via die andere route te winnen."

De Verenigde Staten beleefde vorig jaar een ongelooflijke comeback in de America's Cup tegen Nieuw Zeeland. Ondanks een 8-1 achterstand, wist de VS de Cup toch nog binnen te slepen door acht races op rij winnend af te sluiten.