Nieuws/Buitenland
983766
Buitenland

Oekraïne vreest 'grootschalige actie' Rusland

Er zijn tekenen die erop wijzen dat Rusland een „grootschalige militaire interventie” in het zuiden en oosten van Oekraïne voorbereidt. Die waarschuwing heeft de Oekraïense vertegenwoordiger bij de VN in Genève Joeri Klimenko donderdag geuit.

Het Oekraïense schiereiland de Krim werd afgelopen week bij Rusland gevoegd, nadat daar in allerijl een referendum over was gehouden. De onlangs aangetreden interim-regering in Kiev is bang voor herhaling in andere gebieden waar net als op de Krim veel Russen wonen.

De Russische vertegenwoordiger in Genève sprak echter tegen dat zijn land van plan is militairen naar andere delen van Oekraïne te sturen.

Net als op de Krim wonen in het oosten van Oekraïne veel mensen van Russische afkomst. In grote steden als Charkov en Donetsk heeft een deel van die bevolkingsgroep de afgelopen weken gedemonstreerd voor aansluiting bij de Russische Federatie, naar het voorbeeld van de Krim.

Het parlement in Moskou heeft president Vladimir Poetin weken geleden al toestemming gegeven voor militair ingrijpen als hij dat nodig acht om de Russischtaligen in Oekraïne te beschermen.