Nieuws/Buitenland
983789
Buitenland

Boeing waarschijnlijk gevonden

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines is vermoedelijk gevonden in de Indische Oceaan. Het is echter nog niet officieel bevestigd dat de brokstukken, die ten westen van Australië zijn gesignaleerd, afkomstig zijn van het toestel.

Op satellietbeelden werden twee wrakstukken gezien die mogelijk van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines zijn. Een van de stukken is 24 meter lang. De satellietbeelden van de wrakstukken worden 'geloofwaardig' genoemd door de Maleisische minister Hishammuddin Hussein van Transport. "Het geeft ons hoop. Zolang er hoop is, gaan we door."

De brokstukken zijn op ongeveer 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth gezien. Het is niet geheel duidelijk wanneer de opnames zijn gemaakt. De brokstukken zouden inmiddels alweer honderd kilometer verder kunnen drijven.

Algemeen directeur John Young van de Australian Maritime Safety Authority beschrijft het als het beste spoor dat de onderzoekers momenteel hebben.

Slechte omstandigheden

Alles wordt in het werk gesteld om de objecten te lokaliseren die op de satellietbeelden staan. Een Australisch verkenningsvliegtuig meldt echter dat het zoeken wordt bemoeilijkt door slechte weeromstandigheden. Het zicht in het zoekgebied is beperkt waardoor de brokstukken nog niet zijn gelokaliseerd. Tot duidelijk is dat het vermiste vliegtuig is gevonden, wordt het zoeken ook nog in andere gebieden voortgezet.

Australië heeft, op verzoek van Maleisië, in het zuidelijke gebied de leiding genomen bij de zoektocht. In totaal zullen vier vliegtuigen naar het gebied worden gestuurd om te zoeken naar de brokstukken.

De vermiste Boeing van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het bijna twee weken geleden van de radar verdween.