Nieuws/Binnenland
983790
Binnenland

Duits persbureau vergelijkt Wilders met Goebbels

Het Duitse persbureau DPA heeft het optreden van PVV-leider Geert Wilders vergeleken met dat van nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels. Het persbureau schreef donderdag over de bijeenkomst in Den Haag waar Wilders zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen willen.

DPA constateert dat de PVV-leider volgens zijn critici verder gaat dan eerst „omdat hij voorheen alleen de uitzetting van criminele buitenlanders verlangde”.

„De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels, waarin hij in 1943 tot 'totale oorlog' opriep”, aldus DPA.

Goebbels stelde zijn publiek tijdens de bewuste toespraak in Berlijn telkens vragen die bevestigend beantwoord dienden te worden. Een van die vragen was: „Willen jullie de totale oorlog?“

Wilders vindt de vergelijking van DPA met Goebbels „walgelijk”. Hij wijst erop dat hij 'minder Marokkanen' wil bereiken door de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko te beperken, via vrijwillige remigratie en door criminelen met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten. „Daar is niks mis mee, integendeel. Men hoeft het er niet mee eens te zijn, maar dit soort vergelijkingen raken kant noch wal en zijn te walgelijk voor woorden”, zei Wilders donderdag tegen persbureau ANP.