Nieuws/Binnenland
983791
Binnenland

Advocaten: aangifte tegen Wilders nu kansrijk

Een aangifte tegen PVV-voorman Geert Wilders voor zijn uitspraken woensdagavond tegen Marokkanen heeft een grote kans van slagen. Dat zegt advocaat Göran Sluiter.

Eerder ontliep Wilders de dans volgens Sluiter, omdat hij zijn uitlatingen richtte op een geloof, de islam en niet tegen een specifieke bevolkingsgroep. „Nu heeft hij dat wel gedaan”, concludeert de advocaat. „Daarom is de kans op vervolging en een veroordeling in dit geval kansrijk. Deze uitspraken kunnen leiden tot maatschappelijke onrust en zelfs maatschappelijke ontwrichting.”

Sluiter deed met zijn kantoorgenoot Michiel Pestman namens een aantal belangenorganisaties eerder een mislukte poging om Wilders veroordeeld te krijgen. In hun visie deed de PVV-leider toen „discriminerende uitspraken over moslims”. De rechtbank in Amsterdam sprak Wilders in juni 2011 echter vrij van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging.

De advocaten vertegenwoordigden toen onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen, de Turkse organisatie HTIB, de Antilliaanse beweging MAAPP en de stichting Nederland Bekent Kleur. Sluiter gaat deze organisaties donderdag opnieuw benaderen om te kijken of ze gezamenlijk opnieuw aangifte willen doen.

Wilders deed zijn gewraakte uitspraken woensdagavond in Den Haag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PVV. De partijleider vroeg zijn aanhangers daar of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. „Minder, minder, minder”, scandeerde de zaal. „Dan gaan we dat regelen”, reageerde Wilders daarop.