Nieuws/Binnenland
983811
Binnenland

322 keer euthanasie via Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek heeft sinds haar oprichting twee jaar geleden 322 mensen geholpen met hun verzoek om te sterven. Van deze mensen kregen er 205 euthanasie via de kliniek en 117 mensen stierven alsnog met hulp van hun eigen arts. Dat heeft de Levenseindekliniek donderdag laten weten.

De jongste persoon die euthanasie kreeg met behulp van de kliniek was 38 en de oudste was 101. Meer dan 1500 mensen deden een euthanasieverzoek.

De Levenseindekliniek heeft naar eigen zeggen expertise opgebouwd in complexere euthanasieverzoeken, zoals van dementerenden en mensen met psychiatrische klachten. Deze groepen krijgen van hun eigen arts vaak nee te horen op een euthanasieverzoek. Dat blijkt ook uit de cijfers. Van de mensen die euthanasie kregen door artsen van de Levenseindekliniek had 6 procent een psychiatrische aandoening.

Landelijk gaat het om 0,3 procent van de mensen die euthanasie krijgen. Voor dementerenden ging het om 14,5 procent van de mensen die euthanasie kregen bij de Levenseindekliniek tegen 1 procent landelijk.

De cijfers worden donderdag gepresenteerd tijdens een congres over de toekomst van de Levenseindekliniek. Tijdens dit congres staan aanwezigen stil bij de dood van euthanasievoorvechtster Els Borst; zij zou het congres openen.