Nieuws/Binnenland
983819
Binnenland

D66 Amsterdam wil met alle partijen om tafel

D66 in Amsterdam, de grote winnaar van de verkiezingen in de hoofdstad, wil donderdag met alle partijen om de tafel zitten. „Ik wil alle collega-partijleiders proberen te spreken, voor zover ze beschikbaar zijn natuurlijk”, zei de Amsterdamse D66-lijsttrekker Jan Paternotte.

Volgens de laatste voorlopige uitslag van donderdagochtend heeft D66 16 zetels behaald, blijkt uit gegevens van Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Dat is ruimschoots een verdubbeling van de 7 zetels die de partij de afgelopen 4 jaar in de gemeenteraad had. Op woensdagavond stond de teller voor D66 nog op 15 zetels.

D66 is veruit de grootste partij in de hoofdstad en heeft daarmee voor het eerst sinds 1946 de PvdA van de troon gestoten. De PvdA boekte in Amsterdam het slechtste resultaat in haar bestaan en ging van 15 naar 9 zetels.

Paternotte heeft donderdagochtend eerst een vergadering met de nieuwe fractie. „Iedereen is ontzettend vrolijk. Er staat ons een mooie, dure plicht te wachten.” De partijleider heeft donderdag ook een overleg met burgemeester Eberhard van der Laan, om hem op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

De laatste keer dat D66 deel uitmaakte van het Amsterdamse stadsbestuur, was in de periode 1998 tot en met 2002. Toen had de partij één wethouder in het college.