Nieuws/Binnenland
983835
Binnenland

Collectief neemt zes Polare-winkels over

Zes boekenwinkels van de de failliete keten Polare worden overgenomen door het zogenoemde Kwaliteitsboekhandelaren Collectief, een samenwerkingsverband van boekondernemers en vestigingsmanagers. Het gaat om de winkels in Almere, Den Bosch, Groningen (inclusief de vestiging in ziekenhuis UMCG), Leeuwarden en Maastricht. Over de overname en de doorstart van de winkels is overeenstemming bereikt met de curator.

Over de vestigingen in Den Haag, Leiden, Nijmegen en Utrecht wordt nog gesproken met de curator en de verhuurders van de winkelpanden.

Dat heeft het Kwaliteitsboekhandelaren Collectief donderdag bekendgemaakt. Dit samenwerkingsverband is opgericht op initiatief van Ad Peek, directeur van de boekhandels Van der Velde in Groningen en Friesland, Fabian Paagman van de Haagse boekhandel Paagman en Caroline Damwijk, directeur van inkooporganisatie Libris.

De zes winkels sluiten voor een aantal dagen de deuren om definitieve afspraken te maken met verhuurders, medewerkers en leveranciers. Fabian Paagman schat dat de banen van honderd medewerkers behouden blijven.

Een aantal winkels zal na heropening de oorspronkelijke namen terugkrijgen, zoals Dominicanen (Maastricht) en Adr.Heinen (Den Bosch). De vestigingen in Leeuwarden en Groningen fuseren onder de naam van Van der Velde Boeken.

Paagman, die zelf belangstelling heeft voor de winkels in Den Haag en Leiden, verwacht op korte termijn uitsluitsel over de andere winkels waarover het collectief onderhandelt.

Eerder werd al bekend dat Polare-vestigingen in Eindhoven, Amsterdam en Tilburg een doorstart maken onder de vleugels van een nieuwe eigenaar.

Polare ging eind februari failliet. De winkelketen ontstond door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte en was tot aan het faillissement eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij Procures.