Nieuws/Binnenland
983861
Binnenland

Zo vies is het stempotloodje

Waarschijnlijk is het niet het eerste waar je aan denkt in een stemhokje. De goede partij opzoeken, het juiste vakje inkleuren, een 'stemfie' maken. Het is ook allemaal wat. Maar heb je er eigenlijk al aan gedacht door hoeveel handen dat ene rode potloodje is gegaan? En belangrijker nog, waar die handen zijn geweest net vóór ze in het stemhokje verdwenen?

Het moet gezegd worden; niet iedereen neemt het even nauw met de hygiëne van de handen. Heeft die man of vrouw voor je bijvoorbeeld de handen wel gewassen na het laatste toiletbezoek? En waar heeft hij of zij vandaag allemaal aan gezeten? Vieze deurknoppen, winkelkarretjes, pinautomaten, trapleuningen. Stuk voor stuk plekken waar ziektekiemen maar al te graag vertoeven.

Schokkend

Maar liefst 150 (!) soorten bacteriën draag je gemiddeld mee op je handpalmen, zo bleek enkele jaren geleden uit onderzoek van de Universiteit van Colorado. Zelfs de onderzoekers schrokken ervan, in je mond zitten niet eens zóveel bacteriën.

Het is niet heel gevaarlijk, al die bacteriën op je handen. De meeste soorten zijn onschuldig en juist nodig om de huid gezond te houden, maar er blijft nog steeds een klein deel over dat verantwoordelijk is voor ziektes. Zeker wanneer de bacteriën van de handen op het gezicht worden overgedragen is de kans op besmetting aanzienlijk.

Lekker wassen

Door je handen geregeld met zeep te wassen, kan het risico op ziektes een heel stuk worden teruggedrongen. Maar of iedereen dat vandaag vóór het stemmen grondig heeft gedaan..?

Goed, ieder voor zich dus. Voor wie nog gaat: was sowieso zelf na het stemmen je handen om de kans op infecties en ziektes zo klein mogelijk te houden.

De beste manier om dit te doen volgens het Voedingscentrum:

  • Was je handen minstens 15 seconden onder stromend water.
  • Gebruik hierbij zeep.
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels.
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. 

Het gebruik van een papieren wegwerphandoek is het meest hygiënisch. Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het beste afgehaald worden voor het handen wassen.

Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief. Dit werkt trouwens alleen als er geen zichtbaar vuil aan de handen zit.

Succes!