Nieuws/Binnenland
983866
Binnenland

Kiezer geweigerd: ''U bent dood''

Ongeveer twintig mensen konden in Rotterdam niet stemmen omdat ze bij aankomst in het stemlokaal te horen kregen dat ze dood zijn of in de gevangenis zouden moeten zitten. Een technisch mankement is de oorzaak van dit bizarre misverstand.

Angelique Swart wilde gaan stemmen, maar kreeg te horen dat haar stem niet geldig was. Het stembureau verklaarde volgens haar: "U bent wellicht dood. Ik moest mijn stempas inleveren en ben eigenlijk weggestuurd."

Deze keer zijn er twee verkiezingen in Rotterdam, die voor de gemeenteraard en voor de gebiedscommissies. "Bij het samenvoegen van twee bestanden van beide verkiezingen is er in enkele gevallen iets misgegaan, waardoor een stempas als ongeldig is aangemerkt'', laat Ronalds van As, directeur Publiekszaken van de gemeente Rotterdam, aan RTV Rijnmond weten.

Wanneer een stempas als ongeldig gemarkeerd staat, betekent dat bijvoorbeeld dat je de afgelopen dagen dood bent gegaan, dat je in de gevangenis zit, of dat de stempas als kwijtgeraakt te boek staat.

Van As noemt het erg vervelend voor deze twintig kiezers en laat weten ze 'persoonlijk benaderd te hebben'. "We hebben hen uitgenodigd om weer hun stem uit te brengen."