Nieuws
983870
Nieuws

D66 grootste partij in Amsterdam

D66 is de grootste partij in Amsterdam. De Democraten gaan van 7 naar 15 zetels en stoten daarmee de PvdA van de troon. Die verliest 5 zetels: er blijven er nog maar 10 over. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

De opkomst in Amsterdam was 42,1 procent en lag daarmee ruim onder het verwachte landelijk gemiddelde van 53 procent en ook 10 procentpunten lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

De VVD verliest 2 zetels en komt uit op 6, net als GroenLinks, dat 1 zetel minder krijgt dan 4 jaar geleden. Ook de SP krijgt 6 zetels. Dat is het dubbele van het huidige aantal. Het CDA gaat van 2 zetels naar 1.

D66-leider Alexander Pechtold sprak vanuit Utrecht van een fantastische uitslag waar hij niet over had durven dromen. „ Ik had vanochtend niet gedacht dat we zo kansrijk waren in Amsterdam.” Volgens Pechtold vertelde de Amsterdamse D66-lijsttrekker Jan Paternotte zijn eigen verhaal en liet hij zich niet afleiden. „Dat is ruimschoots beloond”, zei Pechtold.

Paternotte zelf sprak in Amsterdam van een historische uitslag voor D66. „Het is geweldig. De kiezers hebben een enorme bak vertrouwen in ons uitgesproken.” Paternotte had niet verwacht dat zijn partij zoveel zou voorlopen op de PvdA, hij had een nek-aan-nekrace verwacht. Hij wil de komende tijd met alle partijen in gesprek, zeker ook met de SP, die de tweede grote winnaar is in de stad. Paternotte wil vooral de woningmarkt weer op gang krijgen en het onderwijs en de financiën op orde brengen.

PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst reageerde teleurgesteld op de verkiezingsuitslag. „Het is een enorme dreun voor de PvdA en ook voor mij. Als je een dreun krijgt, moet je die verwerken”, zei hij. Hilhorst wilde nog niet zeggen of het voor hem betekent dat hij opstapt. „Als dit gebeurt, moet je daar goed over nadenken en daar wil ik de tijd voor nemen.” Hij gaf D66 een groot compliment.