Nieuws
983872
Nieuws

'Twijfelaars zijn goed voor 1600 zetels'

Vlak voor de verkiezingen wist een op de vijf Nederlanders nog altijd niet waar ze op zouden stemmen. Zij zijn bij elkaar goed voor ongeveer 1600 van de ruim 8000 zetels in de gemeenteraden. De einduitslag kan daarom nog flink afwijken van de peilingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

Volgens de site is de onzekerheid deze keer bijzonder hoog. Nergens in Europa is er zo veel onzekerheid onder kiezers als in Nederland.

De twijfelaars zitten vooral in de grote steden, en daar zijn het vooral mensen in het midden die nog geen keuze hebben gemaakt. Zo is 22 procent van de Rotterdammers in het politieke centrum er nog niet uit. Op links in de Maasstad hinkt 18,6 procent op twee gedachten, aan de rechterkant heeft 13,4 procent de knoop nog niet doorgehakt. In Den Haag en Utrecht twijfelen vooral mensen in het midden, maar is rechts iets onzekerder dan links.

Dat de twijfel groot is, was al eerder duidelijk geworden. Zo wist kortgeleden slechts een kwart van alle PvdA-kiezers zeker dat ze deze keer weer op de sociaaldemocraten zullen stemmen. De VVD had vlak voor de verkiezingen pas een op de drie kiezers achter zich. Die onvrede en twijfel zijn bij de landelijke coalitiepartijen aanzienlijk groter dan bij de oppositie.