Nieuws/Binnenland
983879
Binnenland

Stembureaus Rotterdam en Den Haag te laat open

Diverse vroege stemmers uit Rotterdam en Den Haag stonden woensdagochtend voor gesloten deuren. Twee stemlokalen zijn ruim een uur te laat open gegaan omdat meerdere stembureauleden zich verslapen hadden.

De stembureaus zouden om half acht al open gaan, maar uiteindelijk kon er pas vanaf negen uur gestemd worden. Aan de Kolkmanstraat in Rotterdam-Noord en het Polderplein op Zuid konden vroege stemmers niet terecht. De Kieswet bepaalt dat er minstens drie stembureauleden aanwezig moeten zijn om open te kunnen. De Kolkmanstraat ging rond kwart voor negen open, het Polderplein nog iets later.

Volgens een woordvoerster van Bureau Verkiezingen hadden op de Kolkmanstraat kennelijk twee van de drie zich verslapen. "Doordat het belteam meteen aan de gang is gegaan om voor vervanging te zorgen, zijn er nu vijf", verklaart ze tegenover RTV Rijnmond. In de gymzaal aan het Polderplein zaten na enig rondbellen vier stembureauleden.

Ook het stembureau bij basisschool De Vlieger in Ypenburg is woensdagochtend twintig minuten te laat opengegaan. "De stemmaterialen ontbraken en een stembureau kan pas open als alle benodigheden aanwezig zijn", laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten.