Nieuws/Binnenland
983885
Binnenland

Een allergievrij feestje geef je zo

Wanneer een kind één of meerdere allergieën heeft, kan het organiseren van een veilig feestje knap lastig zijn. Hoe houd je een partijtje allergievrij?

  • Wees duidelijk Als je eigen kind een voedselallergie heeft, wil je dat misschien graag niet al te luid verkondigen uit angst voor pesterijtjes. Tegelijkertijd wil je eigenlijk ook niet dat andere kinderen allerlei voedsel meenemen dat een allergische reactie kan veroorzaken. Duidelijkheid is het sleutelwoord. Vermeld ergens op de uitnodiging dat het niet de bedoeling is dat gasten zelf voedsel meenemen of cadeautjes met voedingsproducten geven. Daarnaast zou het ook netjes zijn om op de uitnodiging alvast te vermelden dat alles wat je die dag serveert allergieproof is voor jouw kind.  
  • Persoonlijke reactieVraag of iedereen de uitnodiging persoonlijk wil accepteren. Dat geeft je de kans om eventuele voedselintoleranties van kinderen goed te bespreken. Het is belangrijk dat er niks over het hoofd wordt gezien. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Als jouw kind allergieën heeft en wordt uitgenodigd voor een feestje, licht de gastheer of –vrouw dan ook volledig in. 
  • Weg met de verleidingZorg dat je alle 'verboden' producten goed verstopt en opbergt wanneer je kinderen met voedselallergieën over de vloer krijgt. Een pinda-allergie komt bijvoorbeeld relatief vaak voor, dus wanneer je dan pindakaas of koekjes met pindasporen in huis hebt, bewaar deze dan in ieder geval in een hoge kast waar geen enkel kind bij kan of in een kast die je kunt afsluiten.  
  • Vraag of de ouders blijvenHet zou handig zijn, ook voor je eigen gemoedsrust, als de ouders van een kind met een (ernstige) allergie blijven op het feestje en een oogje in het zeil houden. Dat is vooral handig als het kind jong is. Zorg er ook altijd voor dat er medicatie bij de hand is voor als een kind een allergische reactie krijgt. 
  • Trek een lijnZelfs als er maar één kind met een allergie is op het feestje, serveer dan nog steeds hapjes die veilig zijn voor iedereen. Zo kunnen andere kinderen ook zien dat het hebben van een allergie niet raar is en speciale voeding nog steeds leuk en lekker kan zijn. Wanneer jouw kind een allergie heeft en voor een feestje wordt uitgenodigd, zou je kunnen aanbieden om hapjes te maken die allergieproof zijn en deze mee te geven. 
  • Verleg je focusNatuurlijk is het eten van taart, ijs of patat vaak het hoogtepunt van een feestje, maar probeer niet al teveel de focus op eten en drinken te leggen. Zeker als er een kind is met een allergie, kan dit juist heel ongemakkelijk voor hem of haar worden. Ga leuke dingen doen, trek erop uit of doe spelletjes (zonder voedingsgerelateerde prijsjes). 
  • Tot slot: kies een veilige havenDe locatie van het feest kan problematisch zijn voor sommige kinderen met allergieën. Als een kind bijvoorbeeld allergisch is voor insectensteken is het misschien niet zo handig om het feestje buiten te houden. Weet je van tevoren nog niet helemaal hoe de dag zal verlopen? Communiceer dit dan met de ouders van een kind met allergieën. Dan kunnen zij beslissen of ze het risico nemen.