Nieuws/Binnenland
983900
Binnenland

Politieke aardverschuiving in Rijswijk

In het Zuid-Hollandse Rijswijk is sprake van een politieke aardverschuiving. Collegepartij Onafhankelijk Rijswijk (OR) is volledig weggevaagd en is van zes naar twee zetels gegaan.

De partij van voormalig Tweede Kamerlid Dick Jense moest gisteravond met lede ogen aanzien dat de twee lokale concurrenten, Gemeentebelangen Rijswijk en de nieuwe partij Beter voor Rijswijk beide met vijf zetels naar huis gingen.

,,We hebben flink campagne gevoerd, maar het is zoals het is”, aldus Dick Jense, die namens Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer zat.

Jense, ook wel de onderkoning van Rijswijk genoemd, raakte de afgelopen tijd verwikkeld in een aantal grote affaires, waaronder het miljoenenschandaal bij het regionale afvalbedrijf Avalex. Tegen de wethouder werd  onlangs aangifte gedaan door een kandidaat-raadslid van Beter voor Rijswijk

De nieuwe partij Beter voor Rijswijk, opgericht door PVV-statenlid Ed Braam, krijgt het samen met Gemeentebelangen voor het zeggen. Braam stapte recent uit onvrede uit de partij van Jense.

De VVD en PvdA in Rijswijk, die nu nog in het college zitten, moesten respectievelijk twee en één zetel inleveren.