Nieuws/Binnenland
983903
Binnenland

Boete geëist tegen lekkende raadsleden

Twee Delftse raadsleden die gisteren voor de Haagse rechter moesten verschijnen, hebben een geldboete van 500 euro tegen zich horen eisen. Het duo, Mauritis Bongers (SP) en Jan Peter de Wit (Onafhankelijk Delft), worden verdacht van het lekken van informatie uit een vertrouwelijke vergadering. Dat de raadsleden juist op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen voor het verdachtenhekje van de meervoudige kamer moesten verschijnen, is volgens hen geen toeval. ,,Het college wil de kritische oppositie monddood maken”, stelt De Wit.

De Wit wordt ervan verdacht dat hij in juni 2012 geheime informatie over een noodlijdend afvalbedrijf op zijn website heeft gezet. Volgens het raadslid ging het helemaal niet om vertrouwelijke informatie, omdat er voor de bewuste vergadering al een uitgelekt rapport over de afvalboer op internet stond. ,,De column waarvoor ik terecht sta was satire en bedoeld om de beslotenheid en de doofpotculuur in Delft belachelijk te maken. De informatie lag al lang op straat en was op een zeker moment zelfs onderwerp van een discussie op Twitter tussen de wethouder en de directeur van het afvalbedrijf”, aldus De Wit.

De verdachte SP’er wordt ervan verdacht dat hij vertrouwelijke informatie openbaar heeft gemaakt over de meerkosten van de nieuwe Sint Sebastiaansbrug in Delft. ,,Ik vond dat de kiezers dit moesten weten. Een bedrag heb ik nooit genoemd”, aldus Bongers. Beide raadsleden noemden het curieus dat wethouder Fleur Norbruis (GroenLinks) niet wordt vervolgd terwijl zij eveneens geheime informatie lekte. De Wit sprak van een 'politieke afrekening’.