Nieuws/Binnenland
983905
Binnenland

'We gaan niet terugvallen in instabiliteit'

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn niet van plan na hun slechte resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen het herstelbeleid los te laten. „We zijn de storm doorgevaren, we gaan door”, zei fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD woensdagavond in een debat bij de NOS. En Diederik Samsom van de PvdA: „Ik zou het heel erg betreuren als we terugvallen in de instabiliteit van de afgelopen tien jaar, toen kabinetten nauwelijks de kans kregen op stoom te komen.”

Ook de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, die allemaal wonnen, blijven het kabinetsbeleid steunen. ChristenUnieleider Arie Slob zou het „heel slecht vinden als we nu in het zand vastlopen”.

Volgens Zijlstra en Samsom komt hun verkiezingsnederlaag door de „barre maatregelen” die ze hebben moeten nemen om de economie weer op de rails te krijgen. „Dan win je niet de populariteitsprijs.” Het gaat economisch inmiddels wel weer wat beter maar „de mensen voelen het nog niet echt in de portemonnee”, zei Zijlstra. Samsom denkt dat de verkiezingsuitslagen lokaal de nodige onrust teweeg zullen brengen. „Laten we die onrust in Den Haag niet onnodig groter maken.”

De drie oppositiepartijen schuiven binnenkort weer met kabinet en coalitie aan tafel om te praten over de overheidsbegroting voor volgend jaar. Ze hebben afgelopen weken al laten weten dat ze lastenverlichting en hier en daar aanpassingen van het beleid willen. Volgens D66-leider Alexander Pechtold worden het „geen makkelijke onderhandelingen”. Maar eerder op de avond had Pechtold het al „volstrekte onzin” genoemd dat zijn partij de steun aan het kabinet zou willen intrekken.