Nieuws
983915
Nieuws

CDA grootste na 80 procent stemmen geteld

Het CDA wordt van de landelijke partijen toch met ruime voorsprong de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Dat blijkt uit de uitslagen uit 371 van de 380 gemeenten die zijn doorgegeven aan de ANP Verkiezingsdienst. Bijna 98 procent van de stemmen is geteld.

Leek het er in een prognose om 21.30 uur nog op dat de christendemocraten meer dan 4 procent zouden verliezen, inmiddels staan ze nog maar op een verlies van 0,7 procent ten opzichte van 4 jaar geleden.

Het CDA is daarmee in de loop van de avond zowel de VVD als D66 voorbijgestoken. Eerder op de avond leek het er nog op dat D66 de grootste landelijke partij zou worden, maar die partij zakte in de loop van de avond wat weg. D66 is wel de grootste partij geworden in grote steden als Groningen, Amsterdam, Utrecht, Enschede en Den Haag.

Met bijna 98 procent van de stemmen geteld staat het CDA op 14,4 procent, de VVD op 11,9, D66 op 11,8 en de PvdA op 10,2 procent. De percentages bij VVD en PvdA bleven in de loop van de avond stabiel. De PvdA is de grootste verliezer en raakt 5 procent van de stemmen kwijt. De lokale partijen blijven tezamen wel met afstand de grootste. Zij halen bijna 30 procent van de stemmen.

CDA-leider Sybrand Buma was opgetogen toen het beeld over de uitslag aan het begin van de nacht kantelde. „We zijn bijna op het niveau van 2010. We hebben de prognose verslagen. Dit is een stijging ten opzichte van twee jaar geleden die ik nauwelijks voor mogelijk had gehouden en een beloning voor het eigen geluid ten opzichte van het kabinetsbeleid. De uitslag is een afstraffing voor de partijen in het kabinet.”