Nieuws/Binnenland
983921
Binnenland

Justitie ondermijnt kans op fair proces

Het recht op een eerlijk proces van de tien verdachten in de grote afpersingszaak Briard lijkt ernstig geschonden door toedoen van het Team Getuigen Bescherming van het KLPD.

Door een onhandige zet van het team besloot gisteren de kerngetuige, die de rechtbank al bijna drie jaar lang op de zitting probeert te krijgen, definitief niet te komen. Zijn vrouw, die maandag nog wel verklaringen aflegde, stortte gisteren in de getuigencabine in elkaar en kon overmand door emoties geen vragen meer beantwoorden. De rechtbank reageerde zwaar geïrriteerd op de nieuwe complicatie.

De verklaringen van de kerngetuigen, Remko van Lent en zijn vrouw Jessica, vormen een belangrijk fundament onder het bewijs tegen Hells Angel Harry S., de broers Donald en Michel G. en zeven anderen, die worden verdacht van afpersingen van antiquairs en drugshandelaren. Het echtpaar Van Lent werd zelf ook afgeperst, vertelden ze aan justitie, die hen de status van beschermde getuigen gaf.

De kans voor de verdediging om de kerngetuigen nog vragen te stellen is inmiddels verkeken. Vandaag komt het Openbaar Ministerie met het requisitoir en de strafeis.

Lees het hele verhaal vandaag in De Telegraaf.