Nieuws/Binnenland
983925
Binnenland

Militaire inzet niet in raming opgenomen

Kosten atoomtop te laag voorgespiegeld

De kosten van de NSS-top voor de belastingbetaler vallen veel hoger uit dan de 24 miljoen euro waarover het kabinet eerder sprak.

In een toelichting op de bijdrage van Defensie aan de beveiliging van de 58 wereldleiders en hun gevolg die komende week in Den Haag vergaderen, gaf plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren gisteren toe dat de militaire kosten niet in de door de regering genoemde kostenraming zijn opgenomen.

Welk bedrag is gemoeid met de mega-inzet van militairen en hun materieel rond de top weigert Wehren te vertellen. „Een deel wordt bekostigd uit het oefenbudget en de salarissen moesten we natuurlijk toch al betalen. Maar natuurlijk zijn er extra kosten. Als ik die vrijgeef, kunnen kwaadwillenden wellicht conclusies trekken over de aard van de beveiliging.”

Marechaussee

De generaal is wel openhartig over de inzet van zijn 8000 militairen tijdens de top, van wie de helft afkomstig is van de Koninklijke Marechaussee. „Het wordt de grootste binnenlandse beveiligingsoperatie sinds decennia, waarbij veel van ons gevraagd wordt.”

De krijgsmacht laat onder meer continu twee F-16-jachtvliegtuigen boven ons land patrouilleren, teneinde snel op eventuele aanvallen te kunnen reageren. Verder liggen er vanaf vandaag drie marineschepen voor de kust en staan helikopters klaar voor onder meer gevechtstaken en gewondentransport.

Defensie faciliteert ook medische posten met eigen artsen en verplegers en leent een Awacs-radarvliegtuig van de NAVO. Vandaag worden de eerder deze week naar voormalig vliegkamp Valkenburg getransporteerde luchtafweersystemen naar hun bases bij onder meer Wassenaar en Noordwijkerhout vervoerd.

Generaal Wehren weerspreekt dat er al te drastische veiligheidsmaatregelen zijn rond de top. „We moeten de veiligheid van die wereldleiders waarborgen.” Hij benadrukt dat de toepassing van militair geweld pas gebeurt na opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie. „Deze operatie staat onder civiel en niet onder militair commando.”