Nieuws/Binnenland
983934
Binnenland

Webcamzaak Amsterdam voor rechter

In de strafzaak tegen tegen de 40-jarige Michel S. vindt donderdag bij de rechtbank in Amsterdam een tussentijdse zitting plaats. Justitie verdenkt S. van seksueel misbruik via de webcam van honderden jongeren, vooral jongens.

In januari maakte het Openbaar Ministerie (OM) gewag van circa 400 kinderen, tussen de 12 en 14 jaar oud. Daarvan waren er toen 56 geïdentificeerd. Voorafgaand aan de zitting van donderdag wilde het OM geen mededelingen doen over de huidige stand van zaken.

Amsterdammer S. zou zijn slachtoffers in chatrooms hebben gezocht, waarbij hij zich van verschillende aliassen bediende. Hij zou zich vaak als meisje hebben voorgedaan. Tot fysieke contacten is het voor zover bekend niet gekomen. Daarin verschilt de zaak van S. met die van Frank R. uit Cuijk, die eveneens draait om grootschalig misbruik via de webcam. R. zocht een aantal slachtoffers op om hen te misbruiken. Wel zou S. slachtoffers onder druk hebben gezet door te dreigen beelden te verspreiden.

Het onderzoek naar de praktijken van Michel S. strekt zich uit tot in België, Spanje en de Verenigde Staten. S. zit sinds vorig jaar zomer vast.