Nieuws/Binnenland
983943
Binnenland

In Nederland geboren man geëxecuteerd in VS

De in Nederland geboren Ray Jasper is woensdag (lokale tijd) in de Amerikaanse staat Texas geëxecuteerd. De 33-jarige man kreeg een dodelijke injectie, zo meldden Amerikaanse media.

Jasper was ter dood veroordeeld omdat hij in 1998, als jonge rapper, een studiobaas had vermoord en beroofd. Dat gebeurde in de opnamestudio van het slachtoffer in de Texaanse stad San Antonio. Volgens het vonnis liep de toen 18-jarige Jasper van achteren naar de man. Hij greep zijn haar vast en sneed zijn keel door. Daarna werd de studiobaas gestoken. Jasper ging er vandoor met spullen uit de studio. Die zouden tienduizenden dollars waard zijn.

Jasper zelf zei dat hij niet de moordenaar was. Hij gaf toe dat hij de keel van de man had doorgesneden, maar het slachtoffer zou zijn overleden nadat hij daarna door iemand anders werd gestoken. Twee handlangers kregen levenslang voor de moord.

Zijn laatste geschreven woorden richtte Jesper vanuit de gevangenis van Huntsville bij Houston aan zijn familie en dochter. ,,Voor mijn familie, we zijn één. Voor mijn dochter, het beste dat me ooit is overkomen. Ik hou eindeloos van je. Ik ben jou en jij bent mij, voor altijd."

Jasper was de 11e persoon die dit jaar werd geëxecuteerd in de Verenigde Staten en de derde in staat Texas.