983948
Nieuws

PVV'ers scanderen: minder Marokkanen

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag gevraagd of ze meer of minder Marokkanen in de stad en in Nederland willen. De zaal scandeerde daarop herhaaldelijk 'minder, minder, minder', terwijl er ondertussen werd geklapt. Daarop zei Wilders: „Dan gaan we dat regelen”.

De PVV-voorman veroorzaakte vorige week commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad „met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” moet worden. Een particulier uit Den Haag heeft naar aanleiding van die uitspraak aangifte tegen Wilders gedaan.

Wilders wilde woensdagavond van zijn toehoorders een antwoord op drie vragen die de PVV volgens hem definiëren. Hij vroeg eerst of ze meer of minder Europese Unie willen. Minder, riepen de sympathisanten. Daarop vroeg Wilders of ze meer of minder PvdA willen. Ook daarop klonk herhaaldelijk 'minder'.

„En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?”, zei Wilders letterlijk.

Haat

De woorden van Geert Wilders over Marokkanen maken veel los op Twitter.

„Dit heet aanzetten tot haat”, stelt Femke Halsema. „Nu zou ik snel en vastberaden de Minister-President van ALLE Nederlanders willen horen”, twittert de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.

„Wilders is in volstrekte openheid een haatcampagne tegen alle Marokkanen in NL aan het voeren”, stelt journalist en columnist Kustaw Bessems.

„Vraag niet: moet Wilders samen willen werken met Marine Le Pen, maar vraag: moet Le Pen samen willen werken met Wilders?”, aldus campagnestrateeg Kaj Leers.

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi schrijft: „Hitler is onder ons. In de gedaante van geertwilderspvv. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.”

Dibi herhaalde daarmee de gewraakte woorden van Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, van vorige week. Die had daarmee gereageerd op een eerdere opmerking van Wilders over Marokkanen. Sidali trok zijn „ongepaste” vergelijking later in, maar Dibi laat weten dat hij zijn tweet gerechtvaardigd vindt.

Ook journalist Jelle Brandt Corstius is fel en trekt een parallel met het verleden. „Wilders is 'n racistische klootzak, en de hele situatie doet mij denken aan de Tweede Wereldoorlog. Waarom mag ik dat ook weer niet zeggen?”.