Nieuws/Nieuws

Opkomst kleinste stembureau over 100 procent

De opkomst in het kleinste stembureau van Nederland gaat woensdag naar verwachting weer ruim over de 100 procent heen. Om 5 uur 's middags hadden Wim en Elly Westhoff in het gehucht Marle (Overijssel) al 40 kiezers ontvangen en ze weten uit ervaring dat er in de avonduren nog ongeveer 20 stemmers zullen komen. „We verwachten nog een paar families die altijd met z'n allen na werktijd een hokje komen inkleuren”, aldus Wim Westhoff.

In Marle zelf wonen 47 stemgerechtigden. Die komen traditiegetrouw allemaal stemmen bij de Westhoffs. Maar er komen ook altijd wat anderen, die het stembureau in de huiskamer wel eens willen zien. Bij landelijke verkiezingen komen er kiezers van heinde en verre; woensdagmiddag waren er al wat mensen uit andere wijken van de gemeente Olst-Wijhe geweest. Iedereen kan een kopje koffie krijgen. En een koekje erbij.

Al sinds 1948 is in Marle het kleinste stembureau van Nederland te vinden. Daar is destijds voor gekozen, omdat de inwoners van het dorp bij hoogwater in de IJssel het gemeentehuis alleen kunnen bereiken door een omweg van ruim 30 kilometer te maken. Westhoff: „We vinden het gezellig. Zolang de gemeente ons blijft vragen, blijven we ons huis beschikbaar stellen.”