Nieuws

Ex steelt onbestraft aftrekpost 

Een scheiding kan vervelend uitpakken, zeker als de ex-partner misbruik maakt van het fiscaal partnerschap en aftrekposten naar zichzelf toerekent. ,,Dit gebeurt best vaak. Het is daarom belangrijk om bij een scheiding zo snel mogelijk een nieuw wachtwoord aan te vragen voor de DigiD", stelt fiscalist Sandra Ligtenberg van Fiscaal up to Date.

Een ex die beschikt over het DigiD- wachtwoord van zijn voormalige partner kan daar gemene zaken mee uithalen. Dat ondervond een vrouw van wie de ex-partner aangifte inkomstenbelasting had gedaan met behulp van haar digitale handtekening. Hij rekende daarbij doodleuk de gehele aftrekpost van de woning toe aan zichzelf, waardoor de vrouw forse financiële schade leed.

 De vrouw deed daarop aangifte wegens fraude en probeerde in een procedure tegen de Belastingdienst zelf alsnog de betaalde hypotheekrente voor de helft als aftrekpost op te voeren. Zij stelde dat haar ex haar digitale handtekening had gebruikt zonder haar toestemming en dat de nadelige gevolgen voor rekening en risico van de Belastingdienst kwamen omdat voor het indienen van de aangifte gebruik werd gemaakt van een systeem dat kennelijk fraudegevoelig was.

 

Eigen verantwoordelijkheid

Rechtbank Zeeland-West-Brabant wees haar eis echter af. De aangifte die haar ex had ingediend voldeed aan de daarvoor gestelde voorwaarden en was met de digitale handtekeningen (DigiD) van beide fiscale partners ondertekend. Het was de eigen verantwoordelijkheid van de vrouw om ervoor te zorgen dat niet onbevoegd gebruik kon worden gemaakt van haar digitale handtekening. De rechtbank besliste tot slot dat de fraudegevoeligheid met betrekking tot DigiD niet onder de verantwoordelijkheid viel van de Belastingdienst. De vrouw stond dus met lege handen. Volgens fiscalist Ligtenberg maakt de uitspraak duidelijk dat de Belastingdienst zich niet verantwoordelijk acht als er oneigenlijk gebruik van de DigiD wordt gemaakt.

 

Belastingsite

Meer over belastingen en uw aangifte: de Belastingsite van Telegraaf OverGeld.