Nieuws/Binnenland
984106
Binnenland

Amerikaans materieel aangekomen voor top

De Amerikaanse luchtmacht heeft materieel naar Rotterdam/The Hague Airport gebracht. Volgens een woordvoerder van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de Amerikanen zich in overleg met de Nederlandse autoriteiten aan het voorbereiden op mogelijk vervoer tijdens de nucleaire top, begin volgende week. Dan is ook de Amerikaanse president Barack Obama in Nederland.

Op het vliegveld staan vier zogenoemde Black Hawk helikopters, een type gevechtshelikopter dat Nederland niet in bezit heeft. Ook staan er twee Amerikaanse helikopters, van het type dat normaliter door Obama wordt gebruikt tijdens verplaatsingen in de buurt van Washington.

President Obama bezoekt Nederland komende week in verband met de nucleaire top in Den Haag. De beveiliging van de top is voor Nederland ongekend. Er komen tientallen hoge gasten naar Den Haag, onder wie de presidenten Obama, Xi Jinping (China) en François Hollande (Frankrijk). Nederland zet 13.000 agenten, 4000 marechaussees en 3000 militairen in om ze te beschermen.