Nieuws/Binnenland
984148
Binnenland

'Onderzoek effect chemicaliën op foetus'

Er moet meer onderzoek komen naar de effecten van chemische stoffen in de leefomgeving, bijvoorbeeld in gebruiksvoorwerpen, op ongeboren kinderen. Dat geldt ook voor stoffen in producten die ooit al toegelaten zijn op de markt. Dat zegt de Gezondheidsraad in een woensdag gepubliceerd advies.

Volgens de raad is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van bepaalde chemicaliën op de lange termijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stof Bisfenol A, wat veelvuldig te vinden is in verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen, maar ook andere consumentenproducten als zonnebrillen en cd's.

De stof zat ook een tijdlang in flesjes voor baby's verwerkt. In de EU is het gebruik ervan in babyflesjes sinds enkele jaren verboden.

Volgens de Gezondheidsraad heeft blootstelling van Bisfenol A voor de geboorte „mogelijk nadelige effecten op de ontwikkeling en het zenuwstelsel”.

Omdat de effecten op lange termijn nog niet bekend zijn, sluit de raad niet uit „dat we met sommige stoffen nog voor onaangename verrassingen komen te staan”.