Nieuws

Relaties geschokt door kortingseis

Hema knijpt leveranciers af

De Hema breekt eenzijdig de contracten open met zijn vijftig grootste leveranciers. Met terugwerkende kracht eist de winkelketen gemiddeld zo’n 4 procent van de omzet van vorig jaar van zijn leveranciers terug. En ook voor dit jaar gaat het winkelbedrijf minder betalen over de geleverde producten.

Terwijl voor de buitenwereld mooi weer werd gespeeld, werd er afgelopen maandag in Amsterdam een zogeheten suppliersdag georganiseerd waarvoor de grootste leveranciers werden uitgenodigd. Die kregen in eerste instantie een flitsende presentatie van Hema-topman Ronald van Zetten waarin meermalen werd benadrukt hoe goed de keten draait en hoe snel er overal in Europa nieuwe filialen worden geopend. Zo volgen dit jaar de eerste nieuwe winkels in Engeland en Spanje.

Maar na de lunch werd de sfeer uiterst grimmig. In persoonlijke gesprekken werden leveranciers erop gewezen dat het mes gaat in de voorwaarden. Ook op andere vlakken wordt flink gesaneerd. Het bedrijf wil af van één op de vijf leveranciers. En rekeningen zullen voortaan pas na 120 dagen worden betaald. Ingangsdatum is 1 april 2014. Het spel wordt keihard gespeeld. Het is graag of niet.

Individuele gesprekken

Namens Van Zetten laat een woordvoerster weten dat Hema constant in onderhandeling is met leveranciers. „Dit is altijd in individuele gesprekken. Omstandigheden kunnen wijzigen zodat er tot andere inzichten wordt gekomen. Dit delen wij in individuele gesprekken met de betrokkenen waarbij leveranciers keuzevrijheid hebben om te leveren. Er is geen sprake van eenzijdige activiteiten in deze. In iedere zakelijke relatie zijn discussies en zitten partijen niet per definitie altijd op een lijn. Soms passen we condities aan ten gunste van leveranciers; soms ten nadele. Dit is een situatie tussen ons en de leveranciers. Daar doen wij verder geen uitspraken over.””

Het nieuwe beleid werd de leveranciers niet door de inkopers met wie in het verleden zaken werd gedaan, medegedeeld, maar door zogeheten unit leaders die geen van allen eerder zaken hadden gedaan met de betreffende bedrijven.

'Dat is onbehoorlijk'

„Een leverancier die vorig jaar voor 2 miljoen euro spullen aan de Hema verkoopt, wordt even gevraagd of hij per direct 80.000 euro terugstort”, zegt Maurice Yocarin van branchevereniging Vivo. „Dat is onbehoorlijk.”

Het is bepaald niet uit luxe dat de Hema zijn leveranciers aan het afknijpen is. In Nederland, waar het bedrijf veruit het grootste deel van zijn winkels heeft, holt de omzet achteruit. De Hema heeft zelf net een fikse reorganisatie achter de rug waarbij een flink deel van zijn inkopers de deur zijn gewezen.

Kortingseis tussen 3 en 5%

De korting die Hema eist, verschilt per leverancier, maar ligt veelal tussen de 3 en 5 procent. „Mensen kunnen zeggen dat ze niet akkoord gaan, maar dan gaat de Hema de relatie verbreken.”

Het is niet de eerste keer dat de Hema zijn leveranciers het mes op de keel zet. Zes jaar geleden werd een zogenaamde marketingbijdrage van 5 procent ingesteld. Die zal nu voortaan elke maand in plaats van elk kwartaal worden ingehouden.

Groei-heffing

De kortingseis die de Hema oplegt doet denken aan de eenzijdige korting die Albert Heijn zijn leveranciers anderhalf jaar geleden oplegde. Toen werd de kortingseis direct hernoemd tot een dwingend opgelegde groei-heffing.

Yocarin heeft er geen goed woord voor over. „Het is geen normale gang van zaken dat op bestaande afspraken wordt teruggekomen. dat mag natuurlijk niet. Een contract is een contract. Daar houd je je aan.”