Nieuws/Binnenland
984325
Binnenland

Scheuring dreigt bij PvdA Soest

Lijsttrekker Osman Suna van de PvdA in Soest hoeft na de gemeenteraadsverkiezingen niet te rekenen op steun van zijn partijbestuur. Partijvoorzitter Han van Marwijk zei dinsdag „compleet verrast” te zijn door de bijeenkomst die Suna maandag organiseerde, waarin hij landelijk partijleider Diederik Samsom beschuldigde van „een politieke lynchpartij“ en hem „als het ware een despoot” noemde.

Suna kondigde maandag ook aan dat hij toch gewoon lijsttrekker van de PvdA blijft, terwijl hij zich vorige week terugtrok wegens een oriënterend onderzoek naar mogelijke ronselpraktijken dat tegen hem werd gestart. „Dat is tegen alle afspraken in”, aldus Van Marwijk. „We hebben bij de PvdA een erecode: als er een onderzoek naar je loopt, trek je je terug totdat de uitkomst van zo'n onderzoek bekend is.”

Suna beraadt zich op juridische stappen tegen Samsom, die „hem heeft veroordeeld voor de ogen van miljoenen tv-kijkers.” Ook daar wist het Soester partijbestuur niets van. „We krijgen Suna niet te pakken. Maar het lijkt erop dat Osman Suna zichzelf belangrijker vindt dan de partij”, zegt de voorzitter. De PvdA Soest heeft Suna dinsdag laten weten „ontsteld” en „teleurgesteld” te zijn.