Nieuws/Binnenland
984346
Binnenland

Spekman: Suna moet zich even terugtrekken

Lijsttrekker Osman Suna van de PvdA in Soest moet zich alsnog tijdelijk terugtrekken zolang er een onderzoek van justitie tegen hem loopt wegens het mogelijk ronselen van stemmen. Dat heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdagavond gezegd in het televisieprogramma Eén op Eén.

Suna had zich aanvankelijk vrijwillig teruggetrokken, maar kondigde maandag tot woede van de afdeling en ook Spekman aan dat hij toch gewoon lijsttrekker van de PvdA in Soest blijft. Volgens Spekman moet Suna zich echter aan de integriteitsregels van de partij houden. Die schrijven voor dat een volksvertegenwoordiger van onbesproken gedrag moet zijn en dat iemand even geen volksvertegenwoordiger van de partij kan zijn als er een onderzoek tegen hem of haar loopt.

Spekman heeft er begrip voor dat Suna in een „emotionele achtbaan zit”, maar hoopt dat hij „z'n verstand gebruikt” door tijdelijk te stoppen. Doet hij dat niet, dan zal de partijvoorzitter hem in overleg met de afdeling aan de afspraken houden. Spekman heeft Suna hierover nog niet opnieuw gesproken, omdat de lijsttrekker slecht bereikbaar was. Als hij wordt vrijgepleit, is dat volgens Spekman „weer een andere kwestie”. Maar in de tussentijd kan Suna de PvdA niet vertegenwoordigen. Als Suna niet terugtreedt, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat de partij hem royeert, aldus Spekman.

Suna en een ander Soester raadslid hadden moskeegangers in Soest benaderd om bij volmacht te laten stemmen. Burgemeester Rob Metz van Soest deed aangifte wegens het mogelijk ronselen van stemmen. Volgens Suna was de actie alleen maar bedoeld om mensen op te roepen om hun stem niet verloren te laten gaan.

Spekman zei verder dat hij niet als partijvoorzitter zal stoppen als de PvdA woensdag een slecht resultaat behaalt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is bereid voor een tweede periode te gaan „als de leden dat willen”. Spekman is inmiddels 2 jaar voorzitter van de PvdA.