Nieuws/Buitenland
984500264
Buitenland

’10.000 stappen-verslaafden kunnen niet slapen’

Nog lang geen 10.000 stappen..

Nog lang geen 10.000 stappen..

Amsterdam - 10.000 stappen per dag lopen is voor veel mensen een obsessie geworden.

Nog lang geen 10.000 stappen..

Nog lang geen 10.000 stappen..

Het aantal door de WHO aanbevolen stappen om gezond te blijven/worden, is een verslaving voor iedereen met een fitnesstracker.

Volgens de de Daily Mail zijn vooral vrouwen de hele dag fanatiek aan het kijken naar de tussenstanden op hun horloge.

De 30-jarige Pauline Craven-Lee vertelt dat als ze vlak voor het slapen gaan ontdekt dat ze nog niet aan haar streefgetal is gekomen, ze zelfs als het giet van de regen de deur uit gaat voor een extra wandeling met de honden.

En als ze niet naar buiten wil, rent ze de trap op en neer tot het magische getal is bereikt. Ze is nu al drie jaar zo verslaafd dat ze niet in slaap kan komen als de doelen niet behaald zijn. Haar dagrecord staat op 68.000.

Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben volgens de Mail slecht nieuws voor deze ’borderline obsessieve’ mensen: het is helemaal niet bewezen dat 10.000 stappen (7 à 8 kilometer) gezonder voor je is, hoe hard bedrijven als Fitbit dat ook roepen.

Uit onderzoek onder 20.000 vrouwen van 62 en ouder blijkt dat 7500 meer dan genoeg is. Tot dat aantal neemt het risico op bijvoorbeeld een hartaanval aanzienlijk af. Minder zitten op een dag helpt al veel meer, zo blijkt uit veel studies.

Een ander onderzoek van het St George’s Hospital in Londen bewees al dat vijf minuten extra wandelen per dag een boost geeft aan je gezondheid. Heel veel meer hoeft volgens Professor Stensel niet. Wie extreem veel wandelt, kan last krijgen van heupen, knieën en voeten, waarschuwt hij.

Online competitie

Het is niet alleen het 10.000 stappen doel dat verslavend werkt. Veel gebruikers posten hun prestaties altijd online, en worden voortdurend opgejaagd om het beter te doen dan de rest. Ook de ’medailles’ die bijvoorbeeld de AppleWatch aan fanatieke sporters bij elke nieuw bereikte grens uitdeelt, zijn een collectors item.

David Stensel, professor van de Loughborough University en gespecialiseerd in stofwisseling, zegt dat de Fitbits van deze wereld je echt in de greep kunnen krijgen. „Door te ’tracken’, raak je verslaafd aan beweging.” Dat heeft volgens hem ook nadelen. „Fanatieke gebruikers worden eenzame mensen, ze raken vervreemd van vrienden en familie”, zegt hij in de Mail.