Nieuws/Binnenland
984647
Binnenland

Radioactief materiaal in verkeerde handen

Het grote doel van de nucleaire top in Den Haag is het voorkomen van nucleair terrorisme. Soms slingert gevaarlijk radioactief materiaal zomaar rond of komt het in handen van onbevoegden of zelfs terroristen. Een aantal bekende incidenten:

BRAZILIE (1987) - Twee mannen nemen uit een leegstaand ziekenhuis in de Braziliaanse stad Goiânia een piepklein containertje met hoogradioactief afval mee. Het radioactieve cesiumchloride heeft een geheimzinnige blauwe gloed en gaat van hand tot hand. Een 6-jarig meisje smeert zich in met het spul zodat ze opgloeit. Zij en nog drie anderen overleven het niet; tweehonderd mensen worden ziek door de straling. Tientallen huizen en andere panden gaan tegen de vlakte tijdens de schoonmaakoperatie.

RUSLAND (1995) - Tsjetsjeense extremisten ondernemen de eerste poging ooit om terreur te zaaien met radioactief materiaal. Ze begraven een container met radioactief cesium-137 in een park in Moskou en laten zo weten dat ze in staat zijn om een 'vuile bom' te maken. Het is nooit opgehelderd waar het cesium vandaan kwam. Drie jaar later wordt ook nog een hoeveelheid radioactief materiaal gevonden in de buurt van een spoorlijn bij met de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Aan het gevaarlijke materiaal is een explosief bevestigd, maar de bom gaat niet af.

AFGHANISTAN (2003) - Britse inlichtingendiensten denken dat terreurorganisatie al-Qaeda een 'vuile bom' probeert te bouwen. Infiltranten die door Groot-Brittannië naar trainingskampen zijn gestuurd, verzamelen daar aanwijzingen voor. Toenmalig al-Qaeda-leider Osama bin Laden zou de expertise en mogelijk de materialen voor het wapen al hebben verzameld. Van een aanslag is het nooit gekomen.

MOLDAVIE (2011) - In de oud-Sovjetrepubliek Moldavië wordt een poging verijdeld om een kilo uranium te smokkelen. De verdachten zijn afkomstig uit Moldavië, Rusland en Arabische en Afrikaanse landen. In 2010 wordt in Moldavië ook al een bende uraniumsmokkelaars opgerold die bijna twee kilo van de radioactieve stof aan de man probeert te brengen. De marktwaarde van die partij wordt geschat op 9 miljoen euro.

MEXICO (2013) - Een truck met radioactief ziekenhuisafval wordt gekaapt in de buurt van Mexico-Stad. Autoriteiten in heel Mexico zoeken koortsachtig naar het cobalt-60. Een dag later wordt de lading teruggevonden in een veld. Het gevaarlijke materiaal is uit het beschermende omhulsel gehaald. Voor het leven van de dieven wordt gevreesd vanwege de hoge doses straling.