Nieuws/Binnenland
984651
Binnenland

Ambtenaren in estafettestaking

In een nog nader te bepalen week in juni gaat Nederland een week lang plat. In een estafette gaan ambtenaren van het Rijk, de provincies, de gemeenten, de veiligheidsregio's, sociale werkplaatsen en delen van de zorg in staking. Het gaat om publieke sectoren waar nog steeds geen cao is afgesloten.

Bert de Haas, cao-onderhandelaar van Abvakabo-FNV: „Elke dag zal er een stakingsdag zijn bij een sector van de publieke dienstverlening waar de cao maar niet rond wil komen. Essentiële diensten zullen er niet onder lijden. Ambtenaren zijn boos en het gaat daarbij niet alleen om de eigen positie maar meer om de aanslagen op de publieke dienstverlening.” In aanloop naar de actieweek zullen er kleinere acties zijn, kondigt hij aan.

Hogere werkdruk

De vakbond is bijvoorbeeld benaderd door tal van boze gemeenteambtenaren die sinds 2013 geen cao hebben, maar wel geconfronteerd worden met een steeds hogere werkdruk door de decentralisaties van jeugdzorg, langdurige zorg, en werk en inkomen in combinatie met miljardenbezuinigingen.

De Haas: „We doen dat natuurlijk niet, maar talloze ambtenaren hebben ons geadviseerd op 19 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen (morgen), een landelijke staking uit te schrijven. Dat ambtenaren dat voorstellen is een heftig signaal over hoe zij zich een speelbal voelen van de politiek.”