Nieuws/Binnenland
984680
Binnenland

Goedkoop medicijn wordt loer gedraaid

Fabrikanten van dure merkgeneesmiddelen halen hun grondstoffen net zo goed uit een in opspraak geraakte fabriek in India als de makers van goedkope medicijnen. Toch worden alleen goedkope generieke middelen als Ranbaxy uit voorzorg door apothekers uit de schappen gehaald nu de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grondstoffen weert.

De IGZ weet dat de merkfabrikanten de grondstoffen ook gebruiken, maar weigert een lijst openbaar te maken met geneesmiddelen die stoffen bevatten uit de Ranbaxyfabriek in de Indiase plaats Toansa. Hierdoor worden de makers van goedkope medicijnen benadeeld. De Telegraaf heeft deze lijst in handen.

Dure geneesmiddelenmerken, zoals (dochterbedrijven van) Sanofi en fabrikanten zoals Teva/Pharmachemie, Sandoz, Actavis en Mylan kopen grondstoffen uit Toansa.

Veilig

De IGZ kondigde in januari jongstleden een importverbod af voor de grondstoffen voor geneesmiddelen uit die fabriek, maar liet ook weten dat medicijnen die al in de markt waren veilig konden worden gebruikt. Hoewel het importverbod volgens de Inspectie uit voorzorg was ingesteld en het slechts twee producten van Ranbaxy betrof, haalden apothekers alle Ranbaxymiddelen uit hun schappen en ruilden deze om voor merkpillen.

Pikant detail is dat Ranbaxy geneesmiddelen levert die het zogenoemde preferentiebeleid mogelijk maken. Volgens dat beleid moeten apothekers merkloze en veel goedkopere medicijnen verstrekken die even goed zijn als merkproducten. Dit beleid is goed voor de portemonnee van de consument, maar leverde een grote omzetdaling op voor de apothekers en groothandels.

Importverbod

Nederland was er na alarmerende berichten door onder anderen apothekers als de kippen bij om in navolging van de Amerikanen een importverbod in te stellen. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft daar tot nu toe geen aanleiding voor gezien.

Dat de IGZ de namen van die fabrikanten niet bekend wil maken, wekt bevreemding in de branche: „Waarom wordt Ranbaxy wel genoemd en de rest niet?”

Volgens de IGZ heeft dat te maken met de publieke onrust. Daarbij, aldus de IGZ, gaan de problemen met de fabriek in India niet om problemen met grondstoffen maar om problemen met papieren.