Nieuws/Binnenland
984831
Binnenland

Politie onderzoekt ronselen stemmen Bergen

De politie onderzoekt op verzoek van burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen of een medewerkster van verzorgingshuis Prins Hendrik in Egmond aan Zee stemmen heeft geronseld onder bewoners. Dit maakte de gemeente Bergen maandagmiddag bekend.

Hafkamp zegt de politie te hebben ingeschakeld om zeker te zijn van onafhankelijk onderzoek, nu eigen bevindingen van de Prins Hendrik Stichting erop wijzen dat geen sprake lijkt te zijn geweest van het ronselen van stemmen. „Ik trek dit interne onderzoek niet in twijfel, maar ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid”, aldus Hafkamp.

De burgemeester van Bergen verwacht de uitslag van het onderzoek dinsdag aan het einde van de middag. Op basis van de uitkomsten bepaalt Hafkamp, die aanvankelijk alleen de directie van het verzorgingshuis vroeg de kwestie intern te onderzoeken, of zij aangifte doet.

Dit weekeinde diende de cliëntenraad van het verzorgingshuis in Egmond aan Zee een klacht in tegen de medewerkster. Zij is de zus van lijsttrekker Janina Luttik-Swart van Kies Lokaal en zou bewoners hebben geadviseerd om tijdens de komende raadsverkiezingen op deze partij te stemmen. Ook zou zij stempassen hebben verzameld.

Kies Lokaal heeft alle beschuldigingen maandag met klem ontkend.