Nieuws/Binnenland
984895896
Binnenland

Ontploffing bij kerk Krimpen aan den IJssel

ROTTERDAM - De politie heeft dinsdagochtend uitgebreid onderzoek gedaan bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. In de nacht van maandag op dinsdag deed zich bij de kerk een harde knal voor, die volgens de politie werd veroorzaakt door vuurwerk.

De kerk is aan de voorkant beschadigd. Ook is er een lamp kapot. Twee mensen zijn dinsdagochtend bezig om de schade op te ruimen.

Rond 04.35 uur werden bewoners van de Nachtegaalstraat opgeschrikt door een harde knal en rook, waarna ze hulpdiensten alarmeerden.

De explosie voor de deur van de Mieraskerk is vermoedelijk gefilmd. De beelden gaan rond op sociale media. Het zou gaan om beelden van een beveiligingscamera. Op de beelden is te zien dat iemand iets neerlegt en vervolgens wegloopt. Daarna volgt een harde knal. Er komt veel rook vrij. De politie onderzoekt of de beelden authentiek zijn, aldus een woordvoerder. Er is nog geen verdachte aangehouden. De politie roept mensen op die camerabeelden hebben om die te delen.

Hulpkoster Leendert en kerkganger Allart zijn geschokt door de schade aan hun kerk. „Dit is echt verschrikkelijk”, aldus de hulpkoster. Hij kwam dinsdagochtend samen met de kerkganger naar de kerk om de schade op te ruimen. „Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met alles wat er zondag is gebeurd.”

Politie kijkt of meer maatregelen nodig zijn bij Mieraskerk

De politie onderzoekt of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden bij de Mieraskerk. „We hebben de kerk al langere tijd in de ’dynamische surveillance’, we rijden extra vaak langs”, aldus een politiewoordvoerder. De knal in de nacht van maandag op dinsdag is aanleiding voor de politie om serieus te kijken of er nog meer moet worden gedaan. Verder laat de woordvoerder weten dat de wijkagent goed contact heeft met de kerk, omwonenden en andere betrokkenen over wat is gebeurd.

Verslaggever kreeg klappen

De Mieraskerk kwam afgelopen zondag in het nieuws omdat een verslaggever van RTV Rijnmond klappen kreeg toen hij verslag deed van de honderden kerkgangers die ondanks de coronaregels bij elkaar kwamen. Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is daarvoor aangehouden. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.

De kerkenraad van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel heeft maandag excuses aangeboden voor het incident bij de kerk. „Na wekenlange oplopende spanningen stond zondagmorgen de pers opnieuw voor de ingang van de kerk en ontstond de u welbekende commotie. Als kerkenraad betreuren we het incident dat buiten het kerkgebouw heeft plaatsgevonden. Dit had niet mogen gebeuren”, aldus de kerkenraad.

Ook in de Sionkerk in Urk kwamen zondag veel kerkgangers samen. Daar werden een verslaggever en een cameraman van PowNed belaagd door twee jongeren. Ook werd de verslaggever aangereden. Daarvoor is een 35-jarige man uit Urk aangehouden.