Nieuws/Binnenland
984916
Binnenland

Samsom: Rutte moet Wilders harder aanpakken

Premier Mark Rutte moet vaker en harder stelling nemen tegen uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat maandag bij RTL 7.

Volgens Samsom reageerde Rutte vrijdag „op kousenvoeten” over uitlatingen van Wilders, die een Den Haag wil met minder Marokkanen. „Dat bevalt me allerminst”, zei Samsom over de reactie van Rutte. Gelukkig durft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) Wilders wel hard aan te pakken, zei Samsom.

Hij is het ook niet eens met Ruttes analyse, maandag bij nu.nl, dat de PVV vaak linkser is dan de SP. „Onbegrijpelijk. De PVV bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking, op milieu, wil de hypotheekrenteaftrek in stand houden en wil bezuinigen op het kindgebonden budget. De PVV is echt zo rechts als de richel op sociaal-economisch gebied.”

Samsom had ook weinig begrip voor het afzeggen van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra voor het verkiezingsdebat bij EenVandaag maandagavond. „Ik snap eigenlijk niet dat de grootste partij van het land deze gelegenheid laat lopen.”

De PvdA-leider waarschuwde opnieuw voor de totstandkoming na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag van rechtse colleges van VVD, D66 en CDA in de grote steden. Volgens Samsom, verwijzend naar onderzoek vorige week in de Volkskrant, bezuinigen die partijen op de sociale voorzieningen, terwijl de PvdA dat niet wil en alleen wil snijden in het ambtenarenapparaat.

Samsom verwacht niet dat het nodig zal zijn om de accijnsverhogingen op lpg en diesel terug te draaien. Die leiden volgens oppositiepartijen en transportorganisatie er toe dat mensen massaal over de grens tanken en daar ook hun boodschappen en alcohol inslaan. Volgens Samsom zal het effect van de eerste maanden wegebben. Mocht het effect zo groot blijven als het nu lijkt, „dan verzinnen we iets beters”, zei de PvdA-leider. „Maar ik denk niet dat dat nodig is.” Het kabinet wil half mei een besluit nemen over het al dan niet terugdraaien van de accijnsverhogingen.