Nieuws/Binnenland
984945
Binnenland

Infectievaccin voor oudere patiënt

Ziekenhuispatiënten en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen over enige jaren preventief worden beschermd tegen levensbedreigende infectieziekten.

In de farmaceutische wereld wordt steeds nadrukkelijker gewerkt aan het ontwikkelen van vaccins tegen zowel ziekenhuisbacteriën als ziekteverwekkers, die niet zelden fataal zijn voor ouderen in zorginstellingen.

„Vaccinatie gaat de komende jaren zeker een grote rol spelen in de vergrijzing van de bevolking”, voorziet de vooraanstaande Leidse bacterioloog dr. J.T. Poolman. Vele jaren was hij nauw betrokken bij de komst van internationaal geslaagde vaccins tegen het beteugelen van kinkhoest en hersenvliesontsteking; allemaal entstoffen voor kinderen en jongeren. „Voor ouderen en mensen uit risicogroepen is er in Nederland hooguit bescherming tegen het griepvirus.”

Behandelkosten

Allerlei infectieziekten, die pas op latere leeftijd ontstaan, zullen de vraag naar preventie de komende jaren doen toenemen, stelt Poolman. „Daarop wordt nu terecht ingespeeld. Vooral ook, omdat de behandelkosten voor dergelijke infecties, die vaak boven op een al bestaand ziekteproces bij een patiënt komen, de pan uitrijzen. Long- en luchtweginfecties, bacteriële urinewegproblemen; ze kunnen ook tot bloedvergiftiging (sepsis) leiden en iemands einde betekenen.”

Zo’n bijkomende infectie wordt wel eens ’old man’s friend’ genoemd, omdat hij het lijden kan bekorten. „Maar soms ook worden mensen in verzorgingshuizen door dergelijke ernstige infecties getroffen terwijl zij nog volop in het leven staan. Je kunt dan de kwaliteit van het leven verhogen, als je deze infectieziekten met een entstof kunt voorkomen.”

Ziekenhuisbacteriën blijken niet alleen de genezingskansen negatief te kunnen beïnvloeden, maar derhalve ook iemands verpleegduur te verlengen. Jan Poolman, voormalig hoofd bacteriële vaccinontwikkeling bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), nu in dezelfde rol werkend voor het farmabedrijf Crucell, zegt: „Bij geplande grote operaties, waarbij het immuunsysteem ernstig onder druk komt, is het raadzaam – als de vaccins er straks zijn – patiënten enige weken daarvoor al te vaccineren tegen onvoorziene ziekteverwekkers waarmee menig ziekenhuis tegenwoordig kampt.”